Добро пожаловать! 

   Ресурс о голубеводстве. Концепция развития сайта: объединение голубеводов занимающихся разведением и содержанием известных пород голубей. Обмен информацией в деятельности голубеводства. После регистрации станут доступны все функции сайта. Вы можете поделится своими достижениями с другими голубеводами, разместить фотографии своей птицы, разместить свои статьи, создать личные блоги, вступить в клуб, создать клуб, разместить объявление, а так же принять участие в увлекательных беседах на интересующие темы. Для владельцев клубов, голубедромов, секций и прочих общественных организаций возможность познакомить голубеводов со своими планами и мероприятиями.  Перед регистрацией на сайте прочтите "Правила".


       

Яструб - Тювик (рябець, кібець, вільшаник).

 Природоохоронний статус виду Зникаючий.
Ареал виду та його поширення в Україні Пд. Сх. Європи, Зх. Азія (Мала Азія, Закавказзя). Зимує на Близькому Сході та у Пн.-зх. Африці. В Україні гніздиться виключно в Луганській обл. (долина р. Сіверського Дінця та пониззя його притоки — р. Деркула).

Чисельність і причини її зміни
Протягом ХХ ст. скорочувалась, стабілізувалась у 1980–1990 рр. на рівні 40–50 пар. В останні роки спостерігається тенденція до зменшення. На початку ХХІ ст. європейську популяцію оцінюють у 3,2–7,7 тис. пар. Спостерігається загальне багаторічне скорочення ареалу виду, причини якого до кінця не вивчені. В останні роки помітно зросло хижацтво великого яструба (тетеревятника).
Особливості біології та наукове значення
Перелітний. У місцях гніздування з’являється у другій половині квітня. Тримається у заплавних світлих мозаїчних лісах (гол. чин. з тополі або дуба), на відстані не більше 100 м від берега річки. Гнізда влаштовує на деревах, на висоті 6–20 (в середньому 8–12) м, недалеко від берега річки. У середині травня відкладає 3–5 яєць. Насиджує в основному самка (30–35 діб). Пташенята стають на крила в середині липня. Майже усі пташенята успішно залишають гніздо. Відлітає до місць зимівлі переважно у вересні. Живиться ящірками, рідше дрібними птахами, гризунами, великими комахами.
Морфологічні ознаки
Маса тіла 190–280 г, довжина тіла 330–380 мм, розмах крил 640–800 мм. Дорослий самець зверху сизий, знизу білуватий з бурувато-рудими поперечними смугами. Самка зверху бура, низ тулуба рудіший, ніж у самця.
У природі дуже схожий на яструба малого (перепелятника).

Режим збереження популяцій та заходи з охорони
На заповідних територіях країни гніздування не виявлено. Включено до CITES (Додаток ІІ), Боннської (Додаток ІІ) та Бернської (Додаток ІІ) конвенцій.
В.В.Вєтров. З червоної книги України 2009 р.

Рейтинг: 0 Голосов: 0 3979 просмотров
Комментарии (0)

Нет комментариев. Ваш будет первым!